Helytörténeti blog

Újra időkapszula került elő

Mint ismeretes Jászfényszaru rendezi idén a jászok világtalálkozóját. A rendezvény ünnepélyessé tételéhez számos helyszín újul meg, mint például a Templomkertben található csíksomlyói Szűz Mária festményét őrző építmény is. 1946. május 26-án, azaz 72 évvel ezelőtt helyezték el a minap megtalált időkapszulát a Templomkertben található csíksomlyói Szűz Mária tiszteletére emelt „kápolna“ fülkéjében. Az építkezés terve Magyary Béla nemzetgyűlési képviselő ötlete volt, amit a helyi plébános: Terenyi László is felkarolt.

Indulás az Eucharisztikus Kongresszusra-1938. május 28.

80 évvel ezelőtt, 1938. május 25-29. között zajlott le a korabeli Magyarország egyik legnagyszerűbb, hatalmas ünnepi fénnyel Budapesten megrendezett eseménye a 34. Nemzetközi Eucharisztikus kongresszus, ami egyben Szent István király halálának 900. évfordulójáról is megemlékezett. A számos programból álló eseményen sorra került a Hősök terén ünnepi szentmisére, melyen több százezer fő vett részt, de kiemelkedő elemei voltak, az ünnepi körmenet, szentségimádás, amit Budapest díszkivilágítása is kiegészített. Az ünnepen részt vett Eugenio Pacelli pápai legátus (XII.

Katona fénykép 1934 vagy 1938/39-ből

Tanczikó János (1908- 194?) középső sor jobb szélén. A 2. világháborúba 1944. március 2-án vonult be, hegyi lovakkal szállította a municiót, majd fogságba esett. Szolyván volt fogolytáborban, a hegyek közötti vonulásban egy földomlás során elhalálozott.
A fényképet Kohári Andrásné Tanczikó Mária adta közre, gyűjtötte Nagyné Kiss Mária.
Köszönjük!

Családi kép 1898-ból

A családi fotó 1898-ban készült. Dobák Imre és 2. felesége, Berényi Ilona családja látható a képen. Dobák Imre 1. házasságából a két nagyobb gyermek: Dobák Mária (Langó Józsefné) és Dobák Imre. a 2. házasságából két kisebb gyermek: Dobák Ilona ( Folyó Joachimné 1892-1984) és Dobák János.
A képet Kohári Andrásné Tanczikó Mária jóvoltából közöljük. Gyűjtötte: Nagyné Kiss Mária
Köszönjük!