Helytörténeti blog

A nagy utazás - Kijev - Leningrád - Moszka 1977.

Kijev - Leningrád - Moszkva
(különvonat programja)

Indulási nap:
Találkozás a részvételi jegyen feltüntetett helyen és időpontban. Utazás szovjet különvonattal, II. osztály 3 vagy 4 személyes hálófülkékben Kijevbe.
Vacsora a szovjet étkezőkocsiban.

2.nap:
Érkezés Kijevbe a reggeli órákban. Teljes ellátás. Délelőtt városnézés, délután az ukrán népgazdasági kiállítás megtekintése.

3.nap:
Teljes ellátás Kijevben. A Nagy Honvédő Háború Történetét Bemutató Múzeum megtekintése.Az esti órákban továbbutazás Leningrádba.

Egy szerelem, majd egy házasság margójára…

Az 1. fényképen látható arcok talán nem sejtetik, de Panka és Lukács rajongásig szerették egymást. Számos elmesélésből tudjuk, hogy a tánciskolai és báli táncok voltak legkedvesebb közös időtöltéseik. Sokan lány irigykedve nézett rájuk a kaszinó ablakán keresztül, nem csoda, hiszen Panka szeretett és tudott is miből szépen, a kor divatja szerint öltözködni, hiszen aránylag tehetős család legidősebb lánya volt.

Jászoknak szólt a déli harangszó

Jászfényszaru városa a Jászság legnyugatibb részén Budapesttől 60 kilométerre helyezkedik el a Mátra hegység és az Alföld peremén. A település külterületén egyesül a Galga folyó a Zagyva folyóval.
Jászfényszaru neve a középkori magyar nyelvben homokos partot, dombot jelentett. A jász előtag az itt megtelepedett sztyeppi eredetű jászokra utal, a helység első írásos említése –Fewenzarw alakban- pedig 1433-ból származik.

A három Lászlóvári-lány: egy érdekes történet

A Világtalálkozó ideje alatt keresett meg a facebookon egy Jászfényszaruról régen elszármazott hölgy, Surányi Jánosné Gitta. Arról érdeklődött nálam, hogy megvan-e még nagyszülei háza, hiszen ő maga évtizedek óta nem járt itthon. Kiderült,hogy nagymamáját Krasznárné Lászlóvári Bözsi nénit én is jól ismertem, a házunk előtt járt el szinte minden nap a templomba. A kis házuk a Boros-tó melletti kis zugban volt, én is sokat jártam oda, vittem Krasznár Miska bácsihoz a cipőket javíttatni. Nemcsak javított, hanem nagyon szép új cipőket is készített.