Helytörténeti blog

Jászfényszaru címerének története - A török kor -

Városunk ma is használt címerének elemei bizonyítottan több mint 300 éves múltra visszavezethetőek. Azt viszont, hogy pontosan mikor készültek el az első ábrázolások, a források hiányában nem jelenthető ki pontosan. Ugyanis kezdetben a legtöbb település nem rendelkezett valódi címerrel, hanem csak felirattal ellátott pecsétnyomóval, amin a település saját jelképei is szerepeltek. A pecsétnyomóknak a korban meghatározó szerepük volt, hiszen ezzel hitelesítették az egyes iratokat és az aláírásnál is többre tartották.

Vidám szórakozás az erdőben - A Kolping Iparos Legényegylet tagjai a kiserdőn 1938-ban

A múlt heti lányegyleti fotó után nagy örömünkre megkaptuk a párját Berze Lászlóné Vityukától. A képet Berze Istvántól kapta, aki Borbély bácsinál volt cipész tanuló.
A képen szereplő személyek:
Felső sor: Szerencsés Pál, Berze István, Kiss György, id. Donáth Jenő, Molnár Sándor, Dobák Pál
Középső sor: Cserháti Sándor, Csajbók Béla, Csajbók bácsi, Virosztek Sándor, ..., Papp József, ...
Alsó sor: ..., Radics ?(Kis Gönye) prímás, Pénzes Miklós tanító, Tisztelendő űr (cserkész egyenruhában), Donáth László, Molnár József, Varga József, Dobák János

A Gyetvai család 1902-ben

Gyetvai Antal 1859-ben született Heves megyei Tarnabodon, felesége, Bozsik Erzsébet öt évvel volt fiatalabb nála, ő Jászárokszállásról származott. A kép bal oldalán édesanyját, Bozsik Pálné Nagy Erzsébetet látjuk. A család ismeretlen okból Jászfelsőszentgyörgyre költözött, ott született Etelka még jóval a századforduló előtt, majd Erzsébet 1902-ben. Röviddel Erzsébet születése után a család ismét új otthont választott, Jászfényszarura jöttek. Etelka itt házasodott meg, Kapalyag József vette feleségül, majd később Pestre ment, ahol rendkívül magas kort élt meg, közel száz évesen hunyt el.

A lányegylet tagjai a kiserdőben - 1938.

A lányegylet tagjai a kiserdőben. Fényszarun elég gyakori volt,hogy az ifjúság kisebb-nagyobb csoportjai az erdőben tartották az összejöveteleket,vagy csak kisétáltak oda egy fotó kedvéért,mint a jelen esetben is, szép ünneplő ruhában. A képet Cseszkó Nándorné Kurunczi Annától kaptuk, aki maga is szerepel rajta, balról a második az álló sorban.
A kép 1938-ban készült.