Helytörténeti blog

Árvíz 1961

A fénykép az 1961-es nagy árvízkor készült, az Erdő-soron ( régebben Víz-sor), a Zagyva gát mellett.
A képen szereplő emberek: Folyó Joachimné Vas Teréz (a néni bottal), Tanczikó Jánosné Folyó Mária, Tamus Béláné Folyó Viktória mögötte Tamus Béla, Kohári Andrásné Tanczikó Mária (fehér sálban), Berze Sándorné Tanczikó Ilona, mögötte Berze Sándor, Berze Betti ( Varró Bernadett), Kohári Marika.

Frontra induló magyar bakák - 1918. január

Frontra induló magyar bakák, 1918 januárjában, az olasz front Piave-vonalára. A képen -ha nehezen is -de kivehető, hogy a lapot Vas Imre ( Józsa Béla nagyapja) küldte haza Fényszarura, az akkori Virág utcába.Ő az első sorban jobbról a második. S nem kizárt, hogy más fényszarusi illetőségű baka is van a képen.
Az értékes fényképet köszönjük Józsa Bélának.
A fényszarusi bakákról dr. Kiss Dávid Sándor kutatott fel nagyon sokat, családi gyökereit keresve. Nagy sikerű, személyes hangvételű előadásában számot is adott erről tavaly.

Katonai csoportkép Szarajevóból (1906. szeptember 26.)

115 évvel (1903-ban) ezelőtt Jász-Nagykun-Szolnok megyéből bevonult bakák Szarajevóban, közöttük Kiss Sándor, Jászfényszaru későbbi főbírája (felső sor balról a 4.) A képen még bizakodással tekintenek a jövőbe, nem gondolják, hogy milyen véres világesemény részesei lesznek.
Pár évvel a fénykép elkészülte után az első világháború kapcsán Szarajevó szimbolikus hellyé változott. Az alábbi linken a háborút megelőző politikai helyzetről olvashatnak.

Újra időkapszula került elő

Mint ismeretes Jászfényszaru rendezi idén a jászok világtalálkozóját. A rendezvény ünnepélyessé tételéhez számos helyszín újul meg, mint például a Templomkertben található csíksomlyói Szűz Mária festményét őrző építmény is. 1946. május 26-án, azaz 72 évvel ezelőtt helyezték el a minap megtalált időkapszulát a Templomkertben található csíksomlyói Szűz Mária tiszteletére emelt „kápolna“ fülkéjében. Az építkezés terve Magyary Béla nemzetgyűlési képviselő ötlete volt, amit a helyi plébános: Terenyi László is felkarolt.

Indulás az Eucharisztikus Kongresszusra-1938. május 28.

80 évvel ezelőtt, 1938. május 25-29. között zajlott le a korabeli Magyarország egyik legnagyszerűbb, hatalmas ünnepi fénnyel Budapesten megrendezett eseménye a 34. Nemzetközi Eucharisztikus kongresszus, ami egyben Szent István király halálának 900. évfordulójáról is megemlékezett. A számos programból álló eseményen sorra került a Hősök terén ünnepi szentmisére, melyen több százezer fő vett részt, de kiemelkedő elemei voltak, az ünnepi körmenet, szentségimádás, amit Budapest díszkivilágítása is kiegészített. Az ünnepen részt vett Eugenio Pacelli pápai legátus (XII.

Katona fénykép 1934 vagy 1938/39-ből

Tanczikó János (1908- 194?) középső sor jobb szélén. A 2. világháborúba 1944. március 2-án vonult be, hegyi lovakkal szállította a municiót, majd fogságba esett. Szolyván volt fogolytáborban, a hegyek közötti vonulásban egy földomlás során elhalálozott.
A fényképet Kohári Andrásné Tanczikó Mária adta közre, gyűjtötte Nagyné Kiss Mária.
Köszönjük!