Helytörténeti blog

Szomszédolo + Jászberény

Jászfényszaru a közös múlt, a közigazgatás és a gazdasági kapcsolatok miatt számos szállal kapcsolódik Jászberényhez. A város vasúton, illetve a 32-es számú főútról közelíthető meg és tőlünk 18 km-re fekszik. Irányítószáma: 5100. Területe: 221,35 km2 és 26000 lakos él itt. A városon keresztül folyik a Zagyva folyó. Polgármestere 2019-től Budai Lóránt. Jászberény középkori gyökerű címerében a Jászkürt jelenik meg, sisakdísze pedig a kettőskeresztet tartó kar.

Felsőtemető hősi síremlék

Jászfényszarun a Felsőtemetőben került kialakításra az I. világháborút követően a kilenc sírhelyből álló fényszarusi származású hősi halottak parcellája. Mára sajnos a kilencől csak kettő sírhely maradt meg.
Az itt eltemetett hősök neve: Gergi Vendel, Kis Imre, Szabó János, Csorba Pál, Basa Emánuel, Basa Boldizsár, Kis Sándor, Tóth György és Tusor Nándor.

Régi lakóházak- Kozma utca 13. (3.)

A hagyományos felépítésű fényszarusi lakóház (vertfalból, náddal fedve) 2016-ban került lebontásra. A mestergerenda vésete szerint 1907-ben épült. Az épület hátuljához később hozzáépített ól megőrizte a ház eredeti festését, ami a Jászságban elterjedt világoskék és fehér színű volt.