Rádió-vevőkészülék - szigorú szabályok meg egy kis történelem

Rádió készüléket szigorú szabályok mellett lehetett tartani. Háborús időkben különösen.

Egy kis magyar rádiótörténet

Az első rendszeres rádióadás elindítását követően világszerte megkezdődött a rádiókészülékek ipari szintű előállítása. Magyarországon az Egyesült Izzóban gyártott elektroncsövek felhasználásával a Telefongyárban már 1917-18-ban folyt katonai rádióadóvevő-gyártás, de nyolc évet kellett várni arra, hogy kezdetét vegye a nem katonai célú rádiókészülékek előállítása, hogy meginduljon a hazai rádiógyártás. A rádiógyártás fejlődése az általános gazdasági válság és dekonjunktúra ellenére is fellendülést mutatott. Kezdetben szinte kuriózumszámba ment, ha valakinek rádiója volt a lakásában. A készülékeket kizárólag amatőr kezek állították össze, akik technikusok, rádiózás iránt érdeklődő diákok voltak. Ma már furcsának tűnik, hogy a korai rádiókészülékek évekig csak antennával működtek, ezeket telepíteni kellett, a lakásba be kellett vezetni az antennát, villámvédelemről is gondoskodni kellett. A visszacsatolt audionok kezelése, az állomásra hangolás nem volt olyan könnyű feladat a lakosság számára, mint ma. A készülékek zavarvédettsége gyenge volt, a telepes készülékeknél időről-időre gondoskodni kellett a telepek cseréjéről. Egy-egy nagyobb készülék kezelése valóságos előtanulmányokat igényelt. Sokan voltak akik a rádió csődjére esküdtek és nagyon kevesen olyanok, akik lehetségesnek tartották azt, hogy a RÁDIÓ a polgári otthon elengedhetetlen tartozékává váljon. (...)

1929. szeptemberében a Philips Kiskombináció megjelenése és a jó reklámja sokat segített a rádió népszerűségének. "Egy gombnyomással zenét varázsolhat a hálózatból!" Fémdobozba épített, külső hangszórós készülék. Korabeli ára: 295 Pengő. A gyárak megváltoztatták eddigi elképzeléseiket, sorra jelennek meg a hálózati készülékek, törekednek az egyszerűbb kezelhetőségre és a jobb hangminőségre. A gyárak nem győzik kielégíteni az igényeket, sorra alapítják a rádiógyárakat.

Magyarországon az eddig megismert és rádiókészülék típussal is beazonosítható 38 rádiógyártással foglalkozó vállalat valamivel több, mint 1000 féle különböző típusú rádiókészüléket gyártott 1924-1984 között. Ebben az idő intervallumban volt olyan szakasz (1938-1942) amikor Magyarország európai nagyhatalomnak számított a rádiókészülékek gyártása területén, hiszen a világ rádióinak jelentős részét Magyarországon gyártották és exportálták a világ számos országába.

Bővebben:
http://www.radiomuseum.hu/hradgy_m.html

Képek: